Att tillverka saker själv

20190926_130214_medium2
Ingen Dikkedarer Sweater (”Inga Krusiduller Tröja”) av Petite Knit, stickad i Manos del Uruguay Alegria (färg Carmine) och Rowan Kidsilk Haze (färg 583 Blushes).

Jag har stickat strumpor, mössor och halsdukar i över åtta år, men det är först nu som jag har vågat ta mig an större projekt som inte riktigt bara går att lägga ifrån sig när man tröttnar. Det kräver ett visst commitment att sticka en tröja. Förutom att garnkostnaden är en dryg tusenlapp för högkvalitativt garn i fina färger med mindre än 30% syntet av olika slag, så tar det en del tid, och som vanligt vill jag ju att resultatet ska bli riktigt bra.

Dessutom blir det ganska skit om stickfastheten varierar för mycket, vilket den tenderar att göra om jag tar för långa pauser. En strumpa kan jag lägga ifrån mig utan problem, för den är inte lika känslig för olika spänningar, framförallt för att det är ett mindre plagg som inte syns så väl när det väl sitter där det ska 😉

Jag klev således över en ganska rejäl tröskel när jag bestämde mig för att sticka den första ”snyggtröjan” ovan, och inte bara ”en tröja” (nedan). För första gången hade jag själv skapat ett plagg som jag var så pass nöjd med att jag inte skäms för att ha den på jobbet. Faktum är att jag i princip bor i den eftersom det är den varmaste tröjan jag har, och det är snorkallt på kontoret. Min uniform består just nu av ett par marinblå chinos, en t-shirt, och den här tröjan. Det är fasen rätt gött att kunna säga att mitt favoritplagg just nu är egentillverkat från första maskan till sista garnänden!

Petite Knits standardkombo av mjukt ullgarn och mohair blir oslagbart varm, eftersom gethåren i mohair liksom fyller ut hålen mellan maskorna, och dessutom skapar fluffet ett ganska tjockt lager av luft som isolerar toppenbra. Mohair är snordyrt, men silkestråden i mitten är stark som sjutton, så jag räknar med att tyget kommer överleva riktigt länge.

Såklart behövde jag lite uppvärmning, och ärligt talat så tog det över ett år att sticka färdigt min allra första tröja nedan, en Riddari av Védís Jónsdóttir. Jag var ute efter en supervarm hemmatröja med roliga färger, men shajt vad det var krångligt att sticka med flera färger samtidigt! Träning ger färdighet, men just nu kommer träningen vara mer inriktad på att fortsätta sticka med flera olika garn samtidigt, eftersom mitt nästa projekt blir en Holiday Sweater av Petite Knit.

20190926_130721
Tröja nummer ett – stor som ett hus men hur mjuk och mysig som helst. Även kallad Familjetröjan eftersom Herr Lugn också kan ha den 😉

Just nu nystar jag de första fyra härvorna jag har fått hem, och har ytterligare 6 härvor som ligger och väntar på ICA. Resultatet ska bli en ännu varmare tjockiströja med ballongärm i lilarosa. Återstår att se hur färgkombon blir när jag har fått hem alla tre olika garner som ska vara med!

holiday sweater
Holiday Sweater, bild lånad från Petite Knit
Annons

2 reaktioner till “Att tillverka saker själv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s