Årets blåbär

Om inte 2019 är ett blåbärsår så vet jag inte vad som är det! Jag har aldrig sett mer eller större blåbär än de vi har i skogen runt knuten, och burken ovan tog 1.5h att plocka. Jag plockar för hand utan snajsig bärplockare i röd plast, vilket förmodligen är jätteineffektivt, men jag läste för längesedan att bärplockare trasar sönder blåbärsriset för mycket för att vara riktigt bra. Oklart om det stämmer eller om skribenten bara tyckte att det såg för trist ut med trasiga ris… men inte känns det helt orimligt att det på något sätt skulle hämma bärproduktionen i längden. Nån som vet? Oavsett så tycker jag att bärplockning är något som ska vara fridfullt och mysigt, så för egen del behöver det inte vara speciellt effektivt, då blir jag bara stressad.

I år är vissa bär stora som amerikanska blåbär, men till skillnad från såna så växer de vilt i skogen, är blå rakt igenom och smakar precis som svenska skogsblåbär ska. I skrivande stund har vi ungefär 3 liter i frysen, och vi har ätit minst lika mycket (de är ju trots allt godast färska, som det mesta). Mer ska det bli innan säsongen är över! Lyx är att gå tvärs över vägen och plocka en burk till frukost.

Ett hett tips är att använda arbetsbyxor av något slag, helst med knäskydd om du har känsliga knän (Herr Lugn och jag har skaffat snickarbyxor som vi i princip bor i när vi är hemma och utomhus – totalt okänsliga, massa bra fickor, och hyfsat skydd för lättare klantigheter som en annars råkar ut för när en renoverar, bär tungt, jobbar i trädgården, klyver ved, eller bara plockar bär). Då är det bara att spana in ställena med störst och mest bär, slå dig ned på knäna med relativt rak rygg och plocka tills det är dags att gå vidare till nästa ställe. Inga fler ryggskott, onda nackar eller andra konstiga arbetsställningar. Variera med stående under kortare stunder, eller plocka i farten på ställen där det inte finns tillräckligt för att stanna.

Byxorna är optional, men myggmedel är ett måste om du som jag är myggens favorit! Det sägs att de flyger lågt och trivs runt växter, vilket märks tydligt när en sitter i blåbärsriset eller befinner sig mitt i köksträdgården. Vem som helst kan få allergiska reaktioner vid 20+ myggbett på händer och armar, just saying.

Efter styckfrysning på plåt lägger vi bären i lagom stora burkar för en pajfyllning eller ett syltkok till pannkakorna (ca 3 dl).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s