Ekonomi Juli

Ekonomi Juli
De gemensamma utgifterna är de som vi delar lika mellan oss, medan tabellen till höger visar våra egna respektive utgifter inklusive hälften var av de gemensamma utgifterna.

Gemensam nettoförmögenhet: 498 518.65 kr (1 279 652.99 kr inkl. pension)

Vi landade ytterligare den här månaden, och min egen sparandegrad lyckades till och med med konststycket att bli positiv igen 😉 Faktum är att vi under alla icke-livsnödvändiga extrasaker just nu fortfarande lever på en lön, och det inkluderar alla amorteringar. Skulle vi behöva skära ned ytterligare så kan vi lätt komma ned i 25 tkr utan några större förändringar, vilket motsvarar ungefär 35% av vår gemensamma inkomst.

Den enskilt största kostnaden den här månaden blev slutbetalningen av vårt gigantiska matsalsbord med stolar (25 410 kr). Vi kör vidare på temat bara rena naturmaterial och buy it for life, och detta är den sista stora möbeln vi behöver utöver ett skrivbord till, åtminstone tills familjen börjar växa. Min förhoppning är att vi ska hitta energi nog att köpa ännu mer begagnat, men trots idogt letande så nappade det inte den här gången.

Gemensamma utgifter

Boende inkl. ränta innehåller el, bredband och ränta på bolånet. Sophämtningen betalar vi kvartalsvis (291 kr/kvartal). Vi har nyligen skaffat Greenely för att få bättre koll på vår (och husets) elförbrukning, och vi ligger runt 660 kWh/mån just nu såhär års. Än har vi inte lyckats upptäcka några intressanta mönster i vad vi själva gör, utan det mesta verkar hänga på uppvärmningen av vattnet till oss och radiatorerna. Visst, vi laddar bilen hemma varje vardag, men den delen är försvinnande liten jämfört med resten.

Livsmedel: Vi har fortsatt att bjuda hem folk på middag (och har haft gäster som stannat flera dagar), som sig bör när en har flyttat och dessutom har bytt boende delvis just för att kunna bjuda hem fler oftare. Dessutom handlar vi just nu på ICA och Mathem, vilket knappast är de billigaste butikerna en kan välja. En roadtrip till Willys är på sin plats snart… hur är deras ekologiska utbud?

Jycke Lugns färskfoder behövde påfyllning (förra månaden var det torrfoder). Hans mage mår betydligt bättre sedan vi började barfa honom, så nu äter han en mix av MUSH, Vom och lufttorkat torrfoder (det senare verkar inte finnas längre… bajs :/). Massa kött, lite grönsaker, och inga spannmål eller andra utfyllnader. Inte en matvägran har vi haft sen vi bytte, förutom när han har mått lite kasst för att det har varit för varmt.

Transport: vi snittar en tank bensin per månad (långa roadtrips för att hälsa på min mor i annan stad), och sen tillkommer ränta och faktureringsavgift som vi inte kan bli av med så länge vi har kvar lånet. Parkerar gör vi gratis så länge vi inte gör några utflykter till andra städer. Vi hyrde dock ett släp för att kunna köpa takavvattning. Om våra bekanta fick ändan ur och faktiskt servade och besiktigade sina släp så skulle vi kunna låna gratis, men att åka 4 mil till närmaste Bauhaus utan fungerande blinkers kändes inte smart 😉

Utemat den här månaden blev två besök på McDonalds, två pizzor, och en lyxlunch på Zetas Trädgård (omnomnom… nom). Dessutom hängde Herr Lugn på när hans pappa med sambo åkte till Tyskland för att köpa sprit, så där blev det en del mat och snacks på vägen. Men det är det värt, för vi räknar med att de alkoholhaltiga dryckerna till vårt bröllop med 40 gäster kommer gå på max 3000 kr (istället för de budgeterade 8-20 tkr som vi tog i med innan vi visste bättre).

Inredning & underhåll: motorsåg, sågskyddskläder (byxor, handskar, hjälm med hörselkåpor och visir), handöverfräs, skruvtvingar, vattendunkar, och sist men inte minst takavvattning (stuprör, hängrännor, mm.).

Vi fick tre fällda granar av grannen, och trots att vi försökte låna motorsåg av flera bekanta så visade det sig snart att samtliga behövde service för att överhuvudtaget kunna användas… och såhär års är det väntetid på några månader för en sådan hos den lokala verkstaden. Lesson learned – ta hand om dina saker så håller de längre, de blir säkrare att använda (ganska viktigt när det gäller ex. motorsåg), och flera kan dela på dem! Om du tar hand om din motorsåg så behöver du inte ens lämna in den på service, eftersom du då kan serva den själv. Det gör såklart inte svennebanan, men det är fullt möjligt.

Vi köpte en lagom stark batteridriven såg för mer behöver vi inte, till mindre kostnad än två hyrningar av dito. Ved kommer vi alltid behöva, och billigaste sättet att skaffa sådan är att fälla egna eller andras skänkta träd själva. Ytterligare en förmildrande omständighet är att jag och Herr Lugn har ungefär samma omfång och handstorlek, så vi kan använda samma sågskyddskläder (bara inte samtidigt) 🙂

Ett helt okej kvällsverke för en måndag! Fyra timmar tog det att kubba, klyva och stapla, men då var vi tre som hjälptes åt (tack goa granne!). Idag har jag träningsvärk i händerna efter att ha kört vedklyv i tre timmar 😉

Vi jobbar även så smått på att förbättra vår hemberedskap. Strömavbrott är givna här ute, och ingen ström betyder inget vatten eftersom pumpen är eldriven. Än så länge har vi nöjt oss med ett Trangiakök, en flaska T-röd, och tre 25-litersdunkar med vatten. I kylskåpet och frysarna har vi ytterligare vatten som framför allt minskar elförbrukningen för dessa, men som såklart även kan användas vid behov. Mellan tummen och pekfingret så har vi vatten för minst en vecka, mat för minst en månad, och värme för en hel vinter. När vi får igång kaminen i köket så kan vi laga mat på den plattan också.

Trädgård: ett par dyrare verktyg här också i form av en grensax och en häcksax. Två rosbuskar, fröer, larvskydd, och så fakturan för jordberget.

Försäkringar: månadens bilförsäkring.

Övrigt: Det kostar tydligen 500 kr att gifta sig som utomsocknes, eftersom vi nu har flyttat från Stockholm (hade vi inte en tanke på, dålig framförhållning alltså ;)). Vi har köpt rejäla arbetskläder som redan har använts mycket flitigt, två pallar färdig ved för 4800 kr (den ovan behöver såklart torka innan vi använder den), och en liten box och en flaska vin med anledning av ovan nämnda besök.

Inkomster

Herr Lugn och jag fick våra vanliga löner, och jag fick de vanliga 745 kr från min ärvda kapitalförsäkring (whoop för ökad utdelning!).

Egna utgifter

Försäkringar är medlemsavgift till fack och a-kassa.

Transport blev ett månadskort för min del och inget för Herr Lugn.

Utemat: inget för min del (hurra för att alla andra har semester och jag kan jobba hemma!), och 20 luncher/fikor/middagar för Herr Lugn.

Övrigt: vi har båda betalat mobil och kontoavgift och inte ett dugg mer. Det är tydligt att prio ligger på hus, bröllop och trädgård just nu 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s