Studentbudget och Fru Lugns ekonomi oktober 2009

Det känns som att en av de största kritikerna mot ekonomisk frihet eller FIRE är att en måste vara höginkomsttagare för att det ens ska vara lönt att försöka skaffa sig större frihet i sitt liv. Heja Investeringsundersköterskan och Ljud av regn (Låginkomsttagarens guide till rikedom) som bloggar om sparande samtidigt som de jobbar deltid inom vård och omsorg. Hoppas att många hittar dit och inte bara svär över ”Fantastiska Farbror Skyhög Månadsinkomst” (Oskar Lindberg/Farbror Fri) eller ”Miljonär innan dagis och pensionär innan ettan” (Miljonär innan 30) som Ljud av regn uttryckte sig i sitt första blogginlägg.

Kanske svär någon över oss också..? Som IT-konsult på ett privat bolag med 38-52 tkr/mån i lön innan skatt (beroende på uppdrag) får jag ju numera räkna mig själv till den höginkomsttagande skaran, och dessutom har jag en blivande man som tjänar 42 tkr/mån. Men det har inte alltid varit så. För inte speciellt många år sedan var jag nyinflyttad ingenjörsstudent i Stockholm utan rika släktingar som pröjsade boende. Eftersom jag trodde att jag i princip sög på matte (bla. jämfört med den framtida Herr Lugn för vem ämnet föll (och faller) sig mer naturligt) så misslyckades jag med var och varannan mattekurs, och spenderade således somrarna med att plugga till omtentor istället för att jobba extra.

Den 17 augusti flyttade jag in i mitt korridorsrum (även kallat Skolådan), och kassaboken börjar 1 oktober.  Jag var 19 bast och i princip helt vilse i storstan. Efter några timmars bussresa hade jag spenderat två nätter ensam på hotell för första gången i mitt liv, och nu satt jag vid skrivbordet i mitt rum på 17 kvadrat, delade kök med 16 andra vilt främmande människor, och skulle försöka bli vuxen.

Jag tänker att det här kommer bli en serie inlägg i samma stil som våra månadsavstämningar, men som till skillnad från dem visar exakt hur min ekonomi såg ut som student. Det är mycket jag hade kunnat göra annorlunda under min studietid, men jag hoppas att någon kommer ha glädje av total transparens inte bara när det gäller vår familjs nuvarande ekonomi, utan även precis hur jag började min resa hit. Det var först 2013 som jag blev FIRE-frälst av MMM, mfl., så under fyra år var jag ute och cyklade rent ekonomiskt, utan andra mål än att inte leva över mina tillgångar, för så gör man bara inte – det hade jag åtminstone med mig hemifrån.

Fru Lugns ekonomi oktober 2009

okt 2009

Tillgångar

Den 19 oktober hade jag 2 204.62 kronor på lönekontot, och 5 020.02 kronor på ett sparkonto som förmodligen inte hade högre ränta än det första (0.13% tror jag). Totalt
7 224.64 riksdaler rik. Det var en förmögenhet på den tiden!

Inkomster och utgifter

Som synes lyckades jag inte riktigt hålla mig inom ramarna min första månad på fri fot, men no matter eftersom jag varken försökte spara pengar eller faktiskt hamnade på minus på kontot (det har för övrigt bara hänt en gång under de senaste tio åren. Kommer ej ihåg hur det gick till men tror att jag hade lyckats lägga in en räkning med fel datum eller nåt, för vips stod det -24 kr på kvittot i bankomaten. Det löste sig dagen efter).

Inkomster: fullt studiebidrag och -lån.

Boende: här hade jag tur som en tok. Ställde mig i bostadskö så snart jag fått intagningsbeskedet och sökte allt jag överhuvudtaget hade skuggan av en chans att få. Vet ej hur många intresseanmälningar jag lämnade, men vid min nästa flytt inom Stockholm kom antalet upp i 300+, så då vet ni lite vad vi pratar om… 😉 Jag hamnade i en studentkorridor 20 minuter från campus med 10-månadershyra inkl. bredband och el. Jag hade behövt vara Herr Lugn (som först bodde hemma och sen hyrde sin mormors villa för en spottstyver) för att komma billigare undan! Här trodde jag fortfarande att korridoren var ett tillfälligt stopp, men sheesh vad naiv jag var! Här blev jag kvar i sex år trots att någon åt halva mina matlådor, ingen utom jag städade köket, vi var tvungna att bo kvar under pågående stambyte, osv.

Försäkringar: något sorts studenterbjudande från TryggHansa. Mammas barnförsäkring gällde fram tills att jag fyllde 26 år, så hemförsäkringen var min enda försäkring.

Livsmedel: allt inhandlat på min lokala ICA Nära.

Transport: bussbiljetter för att åka hemhem. Frågan är om inte mamma eller morfar bjussade på mitt första SL-kort, för det tog flera år innan jag fattade att det gick snabbare att gå till universitetet än att åka tunnelbana. Kusinen från landet tyckte att det var spännande att åka tunnelbana… 😉

Utemat: Hej och hå, det ska börjas tidigt. Jag levde i princip på utemat under mina studieår. Det var även här som Herr Lugn och jag fick varandra hooked på latte från 7Eleven, vilka under våra år på KTH såg en prisökning från 16.50 kr till typ 28 kr.

Övrigt: En KTH-väska, tror jag bestämt. Ovvemärken, mobil, kläder, ett par skor, samt biljetter för två till Jonas Gardell.

 

 

 

 

 

 

 

6 reaktioner till “Studentbudget och Fru Lugns ekonomi oktober 2009

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s