Landet och sömnen

Att flytta till landet är utmanade, uttröttande och alldeles alldeles underbart. Det är redan sex veckor och tre dagar sedan vi flyttade till huset med stort H, och samtidigt har vi precis haft två veckors gemensam semester. Jag är nu inne på min tredje och sista semestervecka, vilken spenderas ensam hemma då Herr Lugn har lite snålt med semesterdagar efter jobbytet i höstas. Nästa ledighet tar vi i samband med vårt bröllop i augusti, så inte ens två månader kvar dit 🙂

Det behöver väl knappast sägas att vi har haft en del att stå i de senaste månaderna..? Eftersom jag varken är eller vill bli proffsbloggare så finns det inte så många före-bilder, och faktum är att vi själva också har glömt bort en hel del av det vi har gjort… näste man till rakning – hela tiden – liksom. Men det blir mer och mer ordning på både våra saker och det som de förra ägarna lämnade efter sig, samtidigt som skicket på huset förbättras och trädgården växer fram. Den här hastigheten i fixandet kan vi inte hålla, men det är väldigt skönt att prova på livet som jag vill leva på heltid, även om det bara är i kortare perioder just nu. Mitt förbättrade mående – nu även utan lugnande eller antidepressiva mediciner – är det tydligaste kvittot på att valet att flytta hit var precis mitt i prick rätt.

Jag har aldrig sovit bättre än jag gör nu – det är som att det omåttliga sömnbehovet och bristen på energi försvann i samma stund som vi flyttade. Första morgonen i huset vaknade jag 10.00 helt av mig själv och ville gå upp. Innan semestern sov jag runt 6-7 timmar per natt och hade inga större problem med att gå upp i tid till jobbet (vi åker hemifrån runt 7.00 på vardagarna så uppstigning ca 6.30), och nu när vi har varit lediga har jag vaknat av mig själv mellan 6.30 och 10.30 oavsett hur dags vi har gått och lagt oss. Jämför detta med mitt gamla normalläge där jag aldrig ville gå upp på morgonen, Herr Lugn fick släpa iväg mig till jobbet, och när jag var hemma själv så sov jag lätt till minst 13.00 och ibland 16.00. Riktigt låga dagar gick jag upp lagom tills han kom hem från jobbet.

Det var först efter rivning, städning, spackling och delar av första lagret färg som jag kom ihåg att ta en bild…
Hyllplan och 3-4 lager linoljefärg senare (Ottossons Antikvit) är det bara sluttorkningen kvar. Det kliar i fingrarna att ställa dit pocketböcker, CD-skivor och andra småpruttlar (ja, Herr Lugn har kvar vissa CD-skivor som han vägrar skiljas från), men två veckor ska det torka så det inte blir några märken. Tejpbitarna med datumen 1 juli resp. 6 juli påminner mig om att inte göra något förhastat när tålamodet tryter 😉

Idag har jag oljat delar av altanen, utemöbler och tre gamla vinfat som vi ska använda som vattentunnor. Bytt lampa utanför pannrummet och njutit av ordningen som råder bland verktyg och trädgårdsredskap. Tömt en diskmaskin som faktiskt nästan var helt ren (första sen vi flyttade hit… snart kanske vi har fått in snitsen med avhärdning och packning!). Ätit lunch i solen (rester från gårdagens festmåltid med färskpotatis, tzatziki, hemodlad sallad, grillad ”närodlad” fransyska, rabarberpaj och vaniljsås). Såhär mitt på dagen när det är knasvarmt ute tar jag en liten lur på soffan och tittar på ett avsnitt av Trädgårdstider. Sen ska det nyplanterade äppelträdet vattnas, vikväggen i köket ska skrapas, slipas och målas. Sen får vi se vad jag känner för att göra, om något alls. Det kanske blir en odlingslåda till, sockerärter ska sås, hönshuset ska blåsas ut invändigt, dörrhandtag ska bytas..

Får livet vara såhär bra? 🙂

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s