Småpill i hus

Jag är så tacksam för att vi köpte ett färdigt hus. Där andra har bott och levt och fixat och valt hur det ska vara i över 40 år. Där det mesta fungerar och de viktigaste delarna är på plats. Nu är det vår tur att boa in oss och bättra på det vi tycker behöver bättras på.

Jag blir alldeles matt av alla som byter ut fullt fungerande kök och badrum, ”renoverar” fast det inte behövs, bygger nytt, om, ut, till… och när man har bytt ut inomhus så är det bara att hugga tag i poolen, garaget, gästhuset och spaavdelningen. Visst har jag också åsikter om hur saker ska se ut och fungera (helst ska de just fungera, som el, värme, avlopp, mm.), men inte fasen vet jag precis hur jag vill ha allt på millimetern. Har man så höga krav så kan man ju inte bli annat än besviken!

Fantastiska Farbror Fri skrev ett tänkvärt inlägg om renovering versus underhåll för ett tag sedan. Hur renovering har gått från att betyda nödvändigt underhåll för att behålla funktionsduglighet, till dagens läge där allt fler river ut fullt fungerande saker bara för att de tröttnat på dem eller för att någon annan än de själva har valt dem.

Friheten i att just slippa välja (och betala för) allt själv bör inte underskattas. Vi byter inte ut de nyaste plastfönstren på huset trots att de inte matchar övriga träfönster med varierande spröjslösningar för fem öre. Köket och badrummet sitter där de sitter och kommer så göra tills något faktiskt går sönder. Likaså samtliga vitvaror och större pinaler, inklusive hörnbadkaret i plast.

700 meter till havet och det faktum att vi inte badar speciellt ofta gör pool helt uppåt väggarna onödigt (är det inte alltid det..?). Vi behöver ett gigantiskt matsals-/pussel-/pyssel-/spel-/projekt-/utebord och fler stolar, men i övrigt har vi möblerat med existerande bohag samt några saker som vi övertog från de tidigare ägarna för en spottstyver. Vi har hängt upp alla våra tavlor och i stort fyller möblerna samma funktion som de gjorde i lägenheten. Saker man verkligen tycker om passar var som helst och rummen möblerar i princip sig själva när man tagit hänsyn till vilken funktion varje rum ska ha och var olika möbler passar och/eller får plats. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

Saker jag däremot inte kan låta bli att göra är att exempelvis måla insidan av spröjsen på bakdörren, eller befria luckan framför proppskåpet från sin orangea furufärg. Ta bort slangen till centraldammsugaren och trädörrar med tunna lameller som har slagit sig till oigenkännlighet och inte längre går att stänga. Limma fast parketten som ligger löst i köket efter en jättegammal vattenläcka. Sätta fast toalocket och duschdörrarna ordentligt. Jaga myror tills de inte hittar in i drivor längre. Kort sagt småjobb som inte heller är strikt nödvändiga men som gör mycket för att förenkla och göra livet trevligare.

20190607_1314384511350418204087541.jpg
Baksidan av spröjsen till bakdörren var inte målade. Det är de nu. Alltså … ? … osv und so weiter
Spackling av hål efter centraldammsugare och målning pågår (ja vi har ett pizzahål (förlåt valv) i köket). Dörrarna som var sneda och inte ens gick att stänga var det första som rök, och här blir det öppna hyllor istället. Hyllplan fanns redan till höger så vi ska bara komplettera med virke i samma dimension till vänstersidan.
Mossan ska tas bort från taket och trasiga takpannor ska bytas ut. Vikväggen ska målas där färgen börjar släppa. Detta faller strikt inom kategorin underhåll. Jycke Lugn faller strikt inom kategorin ”Jag struntar väl i vad ni pysslar med bara jag får god mat och massa lek och mys” 😉 Den uppmärksamma noterar även att det saknas en plåt på högersidan av taket ovanför köket – det är i princip det viktigaste vi har att fixa.
Det gamla uteköket har rivits och virket ska i möjligaste mån återanvändas till kompostbygge. Trallen kommer tyvärr behöva bytas ut snart då den har för lite stöd underifrån, är lite för murken, tunn och sviktar mer än den borde. Stolparna är tyvärr i sämre skick än vad som syns, kanske mest för att stolphattarna på baksidan inte har suttit fast på länge..? Här kommer det att bli en perfekt uteplats i norrläge när solen gassar på framsidan! Med i bild är ytterligare ett litet hus som behöver lite TLC (fågelholken som är bebodd varje år) 🙂

Huset är allvarligt talat i både bra och dåligt skick, men det bästa är att vi egentligen inte måste göra något alls förutom att laga taket. Pappen på pannrummet behöver bytas men det är ju inte heller rocket science, speciellt som det rör sig om ett tak på typ tre kvadratmeter. Grannarna som verkar hålla på att renovera ihjäl sig (halvfärdigt stort nybygge, minst sju motorfordon, tre små barn och otaliga påbörjade projekt) håller oss ärliga och realistiska – vi vill inte bli dem. Det mesta vi pysslar med är inredning eller småunderhåll i form av målning och lagning. Lillstugan kräver mer jobb för att bli beboelig igen, men det är såå inte prio just nu. Vädertät är den, och står där den står så länge ingen tung person hoppar i fel hörn 😉

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s