Att omvärdera sin bekvämlighet

Det tar kortare tid för oss att åka bil än kollektivt till jobbet. För Herr Lugn tar det hela 40 minuter kortare tid. Jag förstår att folk sitter i bilkö istället för att sitta på tåget, men ändå inte.

På tåget kan man läsa, sticka, prata med varandra, i vissa fall jobba, eller nästan vilken som helst av de där sakerna som man önskar att man hade mer tid till (i mitt fall sticka, meditera och läsa). Kör man bil kan man inte ge något av det här sin fulla uppmärksamhet (om det ens är möjligt att göra), och dessutom måste man manövrera bil istället för att någon annan framför fordonet.

Ännu mindre begriper jag mig på de som rusar mellan olika färdmedel med andan i halsen och vild blick för att få äran att stå upp på ett knökafullt tåg som kommer fram ca 7 minuter snabbare, istället för att i maklig takt strosa fram till det lite långsammare tåget där de hade fått sittplats hela vägen hem utan att trängas.

Att spara tid till varje pris är djävulens påfund. Vad ska du göra med den extra tiden om du samtidigt har sett till att du är trött, stressad, ångestfylld och på dåligt humör liksom? Been there, done that – aldrig mer!

Vi har numera sammanlagt 3h transporttid till och från jobbet dörr till dörr. Fan ta mig om jag inte lyckas utnyttja den till att ta det lugnt, äta frukost, meditera, sticka, läsa, skriva blogginlägg, prata med Herr Lugn, titta ut i skogen och ev. jobba lite. Se det som 3h ostörd fritid.

Nyckeln är att aldrig stressa. Att inte springa till tåget eller tränga oss på ett fullt sådant. Att aldrig gå snabbare än vad som är mentalt bekvämt. Att vara effektiv är inte samma sak som att stressa eller skynda. De senare innebär att man känner sig orolig eller nervös, kallsvettas, andas snabbare, har fjärilar i magen, och ofta ältar eller katastroftänker. Pulsen går upp och den överhängande känslan är obehag. Vi är alltid mer effektiva (och mår bättre) när vi är lugna och inte känner oss pressade.

Allting kan inte räknas i minuter och sekunder när det är själva känslan och upplevelsen av dem som är livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s