Yoga

Jag har börjat yoga. Igen. Saken är den att jag har försökt massa gånger. Startat och blivit helt övertygad om att det är för mig och att mitt liv skulle bli hundra gånger bättre om jag yogade regelbundet. Sen har det blivit för komplicerat, min kropp har gjort ont, jag förstår inte hur jag ska göra, och så har jag slutat igen.

Självständig som jag är så har jag bara gått på billiga pass på Friskis & Svettis, och tittat på videos via en Yogobeprenumeration som jag tog på friskvårdsbidraget för några år sedan. Det blev heller aldrig nåt. Jag är helt enkelt så pass osmidig att min kropp inte ens klarar av de allra ”enklaste” ”nybörjarpositionerna”. Har man då inte en kunnig och hjälpsam lärare (dvs. någon som aktivt går runt och fysiskt justerar och tipsar = tokdyrt) så är man ganska rökt, eller så skadar man sig hur lätt som helst. Jag har haft lyxen att testa en handfull såna med jobbet så jag vet att de verkligen fungerar, men där slår snålheten till.

Nackdelen med alla som visar upp sig är ju att de redan är experter i någon mening, eller så gör de fel men det ser coolt ut på bild. Som nybörjare så har man inte en chans eftersom ingen visar hur man gör när man inte kan sitta på golvet med rak rygg ens på ett block eller en kudde/filt. Eller hur man gör när man inte kan stå på alla fyra utan att handlederna protesterar. Vad ska man spänna när och varför? Vad gör ont på fel sätt och vad är bara ett tecken på att man tänjer på sina gränser på rätt sätt utan skaderisk?

Att stretcha höfterna på rätt sätt är som att släppa loss nån sorts spänd vajer genom hela kroppen. Vi var på yogakonferens med jobbet en gång och hela mitt rörelsemönster var förändrat i flera veckor efteråt. Det var som att tyngdpunkten hade förflyttats. Tyvärr varar det inte utan ordentligt underhåll.

Nu har jag börjat igen. Försiktigt försiktigt, tre dagar i rad, 30 minuter per dag, med hjälp av InflexibleYogis Flexibility & Yoga Guide. Ibland hittar man guld på Instagram. Två yogablock och ett yogabälte är på väg med posten. Bara att acceptera att jag är där jag är och att jag vill ta mig därifrån. Det kommer krävas hjälpmedel och mer tålamod med mig själv än jag har lyckats uppbåda hittills, men jag har nu mediterat varje dag i över 250 dagar och det projektet började likadant som det här, så jag har det i mig.

Jag vill också uppleva lättheten, balansen, lugnet och styrkan som kommer av ökad rörlighet och en regelbunden yogapraktik. Varje dag ska jag göra något. Det behöver inte vara en viss tid eller involvera några speciella rörelser, men varje dag ska det bli av. Det är nu det händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s