Är det för lätt att låna pengar?

Jag har tittat en del på Lyxfällan den senaste tiden. Hjärnan har varit ganska kaputt efter jobbet, och det har faktiskt varit ganska skönt att bara dö med datorn i knät en stund… så länge jag stänger av ljudet och går ifrån när det blir reklam (flygresor, Paradise Hotel, elektriska städprodukter, Hemliga beundrare, Ensam mamma söker… could not frigging care less snälla lämna mig ifreeed, typ).

Grundproblemen är slående lika oavsett inkomstnivå, boende, ort, yrke, total skuld, familjesituation, eller någon annan av alla faktorer som presenteras. Personerna beskriver sig själva som glada, omtänksamma och impulsiva. Deras största problem är allt som oftast att de shoppar för att dämpa sin ångest, och tar lån för att kunna fortsätta shoppa.

Det de köper är också väldigt lika från fall till fall. Förutom att de lägger för mycket pengar på mat, transport och mobilabonnemang, så är deras största ”laster” utemat, godis/läsk/energidryck/alkohol och tobak. En del har mer specifika intressen som kläder, ”skönhet”, teknikprylar, leksaker eller en specifik hobby, men de där första tre områdena är allra vanligast. Gemensamt för samtliga är naturligtvis att de har lånat för mycket pengar, även om det är milsvida skillnader mellan olika deltagare (allt från <50 tkr till >2.5 mkr).

Ni som har sett ett par avsnitt vet också att lösningarna är desamma oavsett deltagare och omständigheter:

  • Sälj allt som går för att få in lite stålars för att kunna betala av eventuella Kronofogdeskulder, förhandla ned räntor och sätta upp avbetalningsplaner. Eventuellt hopbakslån eller i värsta fall skuldsanering
  • Visa sanningen i reda siffror och tydliga berg av konsumtion
  • Gräv lite i relevanta laster och ge verktyg för att sluta
  • Gräv lite i relationer för att visa på annat potentiellt bättre fokus i livet
  • Presentera ny budget

It ain’t rocket science så att säga.

I mitt flöde flyter det runt en hel del försvarstal för FI(RE), deltidsarbete, och att vara hemma med barnen, laga sin egen mat (i vissa fall odla sin egen mat) och liknande just nu. Med det kommer en del ledsna inlägg från människor som blir kritiserade för sina livsval på ibland rent av absurda sätt. Jag tror att det är bra. Upp med alla korten på bordet nu bara! Haters gonna hate, och oavsett om de är troll, avundsjuka eller genuint tycker att alla människor ska leva på exakt samma sätt för att jorden ska fortsätta snurra så är de historia. De lever i det högst temporärt förgångna på ett så envist sätt att det är skrattretande. Dagens hysteriska konsumtionsnivåer och den utbredda hjälplösheten är bara en liten blipp på vilken tidsaxel som helst. Folk har jobbat deltid, tagit hand om sina egna familjer, lagat och odlat sin egen mat, städat sina egna hem, hjälpt sina grannar och vänner, och i stort låtit bli att parasitera på samhället i alla tider. Det är varken rocket science eller nåt nytt påfund. Det är ju konsumtionshetsen och det hysteriska resandet som är nytt! Förhoppningsvis kommer det dö ut lika snabbt som det kom om inte snabbare… drömma kan en ju få göra. Och problem med att vara hemmafru/-man..? Ja, om det är ofrivilligt. Punkt.

Man kan (och bör även om det bara innebär att man har ett litet buffertspar) leva på mindre än en heltidslön, alla människor kan skapa sitt eget liv och sina egna möjligheter oavsett inkomstnivå eller bostadsort, massor av människor jobbar deltid redan idag, och det är ansvarsfullt att forma sitt liv så att man har möjlighet att ta hand om sin egen hälsa och uppfostra lugna och trygga barn. Må så vara att det kommer in mindre skattepengar än om alla jobbade heltid, men sen när existerar vi enbart för att föda staten? Samhället består av människor, vi är mänskliga med allt vad det innebär. Våra högsta mål i livet borde vara att se till att vi själva och människorna omkring oss mår så bra som möjligt.

Jag är helt övertygad om att samhället skulle gå plus på det stora hela (inte bara ekonomiskt) om vi tog större ansvar för vårt eget välmående och våra egna liv. Att bara pumpa in mer pengar i systemet bidrar uppenbarligen inte till några radikala effektiviseringar. Om staten vore ett privat företag så hade det gått i konken för längesen. Det är inte brist på pengar som gör att sjuksköterskor får för lite betalt, att vårdköerna är för långa eller att folk bränner ut sig oavsett yrke. Det är brist på effektivitet, prioriteringar och sunda värderingar som sätter käppar i hjulen. Vi hackar fram på ett rent av löjligt sätt med tanke på vilka tillgångar vi har att röra oss med.

För egen del så krävdes det att jag sprang in i väggen för att jag på riktigt skulle ta till mig att det liv jag vill leva är ett mycket bättre alternativ än det liv jag kände att andra ville att jag skulle leva. Jag tillät inte mig själv att lyssna på mig själv utan var helt fast i att visa mig duktig för omvärlden. Rent ekonomiskt har jag inte gjort några större tabbar såhär långt, men som sagt så handlar livet om helt andra saker än att bara bidra till ekonomin eller staten. Jag var otroligt oansvarig som inte skapade utrymme i mitt liv för att ta hand om mig själv och mina nära och kära. Bara då kan en ta stegen som ligger bortom ens egna lilla bubbla och engagera sig i frågor som påverkar hela samhället i positiv riktning.

Jag blir ofta chockad över hur lite folk faktiskt bryr sig om sina pengar och framför allt miljön, men det är klart att det är svårt att prioritera vårt habitats överlevnad när en inte ens klarar av att göra något åt sin ångest över ekonomi, hälsa och relationer. Är det här vi borde börja? Bland människorna som knappt klarar av att säkra sin egen överlevnad för egen maskin trots heltidsanställningar och minst grundskoleutbildning?

Om vi går tillbaka till gemene Lyxfällandeltagare så undrar jag om det helt enkelt är för lätt att låna pengar? Det är ju ganska talande att många skulle gå runt med relativt små (eller inga) förändringar om det inte vore för deras skyhöga lånekostnader. Deras största ekonomiska tabbe är att de har tagit dyra lån. Finns det verkligen ingen gräns för hur många lån utan säkerhet som man får ta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s