Svennebanans vanor: Byta bil

Jag höll på att döpa det här inlägget till Leasa bil, men jag vet ärligt talat inte tillräckligt mycket om det för att vara helt säker på att det aldrig lönar sig om man nu prompt måste ha bil.

kia-niro-phev-design-w
Bild från Kia

I och med flytten till landet så kommer vi köpa en bil. Hur miljövidrigt jag än tycker att det är så är det praktiskt omöjligt för oss att leva det liv vi vill leva på den plats vi vill bo utan tillgång till bil. Det handlar mest om att åka till och från tågstationen för jobbpendling, men också om att hämta och lämna Jycke Lugn hos Lillhusse i stan, handla trädgårds- och byggmaterial, samt rent säkerhetsmässigt i termer av att jag inte vill bo på landet med småbarn utan tillgång till bil ifall det skulle hända något. Det är långt nog till närmaste sjukhus (eller ambulans) i alla fall. Vet i katten om jag ens skulle vilja vara gravid utan tillgång till bil, eller ha Herr Lugn (eller mig själv) klättrandes på tak och höga stegar.

Efter mycket om och men har vi kommit fram till att den bästa kompromissen både för miljön och plånboken är att vi köper en begagnad gasbil för ca 70-80 tkr som vi sedan använder så lite som möjligt och endast kör på gas. Vi har helt enkelt inte råd med en laddhybrid just nu, och ärligt talat så har de fortfarande för dålig räckvidd för att motivera prislappen. Det är även högst oklart vad det totala fotavtrycket blir när man räknar in batterierna. Jag vägrar att köra på bensin annat än i yttersta nödfall, och är inte helt nöjd med att kanske inte kunna köra på 100% biogas heller. Oavsett så blir utsläppen mindre på gas än bensin, så det är alltid något.

Nog om oss frugal weirdos, det här skulle ju handla om svennebanans vana att byta bil vart tredje år! Faktum är att vi höll på att ramla dit också…

Min arbetsgivare erbjuder en väldigt generös tjänstebilspolicy, där man kan få leasa i princip vilken bil man vill upp till en köpesumma om max 10 prisbasbelopp (465 000 kr 2019). Detta utnyttjar såklart svennebanan till max, och två av mina kollegor beställde nya bilar här om veckan. Den ena en lyx-SUV som närmar sig maxbeloppet, och den andra en Toyota Prius Plug-in Laddhybrid som förvisso startar på 377 900 kr, men det vet ju alla som ens har nosat på att köpa bil att det sällan slutar där. Priusen kommer enligt uppgift att kosta i runda slängar 4000 kr/mån i leasingavgift, förmånsvärdet hamnar på ca 2340 kr/mån, och sen tillkommer såklart försäkringar, drivmedel, parkering, service och annat gött som alla bilar vill ha. Alltså generöst räknat minst 6000 kr/mån.

Jag lade beslag på en kopia av bilavtalet och spenderade större delen av kvällen i fredags med att dregla över en Kia Niro Plug-in Hybrid. Men trots en prislapp på 350 istället för 450 tkr så blir det sjukt mycket pengar. Det är klart att vi har råd med 6000 kr/mån om vi skulle vilja, vi sparar ju runt 30 tkr/mån (inkl. amorteringar), men det känns inte bra i magen. Det var roligt att tänka på möjligheten i några timmar, sen tog jag mitt förnuft till fånga. Vi köper en gasbil som vi kommer köra tills den ramlar isär i sina beståndsdelar, och räknar med att den kommer kosta i runda slängar 16 000 kr/år in alles. Om vi köper den för 80 000 kr och har den i 10 år så kommer vi totalt ha lagt 240 000 kr på en bil som inte producerades för oss.

Om tre år kommer de här två personerna att byta bil igen. Om vi antar att de kommer jobba i 10 år till (högst troligt), att de liksom vi kommer lägga 16 000 kr/år på kringkostnader, och fortsätta leasa nya bilar för 4000 kr/mån vart tredje år, så kommer de på 10 år att ha spenderat 640 000 kr. De har dessutom gett upphov till nyproduktion av 3-4 bilar var.

Jag är kluven till leasing för det är klart att det är nice med en ny bil (speciellt en mer miljövänlig sådan), men jag tycker ärligt talat att det där med att byta bil innan man behöver är totalt hål i huvudet.

Hur tänker ni när det gäller bil? Är det ekonomiskt försvarbart att leasa?

Annons

2 reaktioner till “Svennebanans vanor: Byta bil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s