DIY julgran

Vi skulle inte ha någon ”riktig” gran i år. Plastgran går självklart bort, men en liten gran i kruka som kan stå på ett bord så att Jycke Lugn (som aldrig bott med julgran förut) inte kan ha ned den/äta på den/drättla på den, det skulle vi ha. Cue letande på alla torg och blomsterhandlar i centrala Stockholmia. Meh. De som finns är små och dyra som tusan. 500 spänn för en minimal kungsgran i kruka..?! De är så täta att det knappt går att hänga något i dem, och så doftar de ju inte ens gran!

Ju närmre jul vi kom desto mer frustrerad blev jag. Det är väl fasen att man ska behöva gå på stan varenda dag efter jobbet och ändå inte hitta nåt som duger liksom. Herr Lugns släktingar ringde på väg till Sala och undrade om de skulle ta med en gran till oss också. Nädå, vi ska inte ha någon stor gran i år, tack ändå. Envis som en åsna är jag, på gott och ont.

Sen hände nåt. Jag orkade mer än jag trodde var möjligt trots första heltidsjobbet sen väggen. Ju närmre jul vi kom, desto mer infann sig pyssellängtan, och plötsligt kände jag att jag både ville och orkade gå all in jul! När den lokala kyrkan började sälja rödgranar för 250 kr där alla pengar går till deras ungomsverksamhet, ja då fanns det liksom inga motargument kvar längre.

Pyntet blev väldigt pyssligt, gammaldags och frugalt i år, av flera anledningar:

  • Ifall att Jycke Lugn går bärsärkagång när han är hemma själv under vår sista arbetsdag imorgon
  • En snabb googling på ”plastfritt julpynt” var allt som krävdes för att inse att vill man ha får man göra själv
  • Spara pengar. Vi vill köpa hus runt Stockholm någon gång innan vi har två barn i fyraårsåldern som inte får plats i juniorsängar längre, samt två yrväder till hundar (vi bor på 45 kvm med 60 kvm trädgård idag och längtar ut till landet båda två)
  • Jag är galet pysslig av mig när jag får feeling och älskar att pilla med små små yttepyttiga saker. Speciellt när resultatet ser mer avancerat ut än tillverkningsprocessen var 🙂
Varför apelsiner är juligt förstår jag inte även om min magkänsla också tycker det, men de blir i alla fall förvånansvärt vackra torkade.

Enklaste pysslet ever som blev hur bra som helst om jag får säga det själv! 3 A4-ark ritpapper, lite lim, 8 nitar och den här beskrivningen. Häpp!
Keramikänglar som jag målade under kanske 3 år medan de såldes i storpack på Panduro. Ingen aning om vad de kostade, men roligt var det och vi har typ 17 stycken.
Åtta ärvda tomtar från min mormor. ”Handmålade på äkta porslin efter Jenny Nyströms berömda teckningar”, och förmodligen aldrig tidigare använda (de var nog för fina).
Samma beskrivning som toppstjärnan, bara med ännu mindre papper, lite lite lim, och så skippar man att sätta ihop 6 st ”spetsar” utan låter dem vara som de är. I princip gratis med ärvd broderitråd från gammelmormor.
En rent av vacker julgransfot i gjutjärn inhandlades. 7.3 kg in alles och det vore väl tusan om den inte står pall både för framtida barn, hundar, större julgranar (denna ser ju lite komisk ut om man säger så…), och håller i minst fem generationer innan den rostat sönder. 695 riksdaler på Sekelskifte. Som julgransmatta använder vi en hopvikt duk.

Vän av ordning noterar säkert att vi trots allt har plasttäckta minikulor i glas och en vanlig julgransbelysning a la LED. Epic fail på den sista då en klämma gick sönder redan innan den fästes i granen (jag ska aldrig aldrig köpa ljusslingor på Clas Ohlson. När ska jag lära mig? De är skit till och med i samarbete med Konstsmide). Även jag har mina bortskämda måsten vill ha, och jag blev så glad när jag hittade minikulor i glas att jag struntade i att de har plastfärg och -glitter på sig. Jag testade att slänga en i backen och den höll, så Jycke Lugn är safe i alla fall. Vi funderade på en LED-slinga utan vita ”stearinljus”, men de går sällan att byta lampor i så det fick bli en traditionell trots allt.

Medvetenhet och ansvar i allt är mitt motto numera, och då står man även för sina sämre val 🙂 Nu har julmyset infunnit sig!

2 reaktioner till “DIY julgran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s