Fru Lugns resa är en serie inlägg som jag har publicerat på någon av mina tidigare bloggar, de flesta skrivna under perioden 2014-2015 när jag som mest intensivt rensade och omvärderade det mesta i mitt liv. Inlägg som jag vill ha kvar, som säger något om min resa mot frihet, och som förhoppningsvis kan skapa resonans hos någon som är i början av sin egen resa. Hav tålamod och överseende, jag var blott en liten ensamstående 24-årig korridorsboende ingenjörsstudent!
Nedanstående inlägg publicerads första gången 30 januari 2015.
Dagens Fredagsfundering hos frivid42 fick mig att inse att jag varit dålig på att prata mat här. Det mesta har liksom handlat om prylar, utrensningar och tomtesteg mot en grönare vardag. Jag har kanske lite präktigt stolt påvisat några av de extrema slantar jag sparat, men hur kommer det sig egentligen att jag har lyckats halvera mina matkostnader på bara några månader?

För att förstå motivationen bakom måste vi först påminna oss om att jag hade ungefär 1200 svenska kronor att leva på varje månad efter fastna kostnader (hyra, hemförsäkring, telefon, bredband) förra året. Jag måste även försöka komma ihåg hur jag betedde mig innan den radikala förändringen tog sin början…
- Köpte latte på 7-Eleven 1-3 ggr per vardag, ibland med muffins eller bulle till.
- Köpte frukost ute kanske 3 gånger i veckan.
- Åt lunch ute varje vardag, och ibland även middag.
- Drack 3-5 burkar läsk per vecka.
- Handlade vad jag ville flera gånger i veckan på ICA Nära utan en tanke på att planera några riktiga måltider – salladsbar, läsk, godis, fikabröd, chips, bröd, pålägg… ibland levde jag på mackor, ägg, svindyr sallad och godis.
- Jag lagade nästan aldrig mat, och jag tror att jag åt alldeles för lite de flesta dagarna (garanterat för lite näring om inte annat).
- Jag åt när jag var hungrig eller kände för det, ibland en gång om dagen, andra typ hela tiden.
- Dessutom var jag stolt över att jag sparade 1 500 kronor av nästan 10 000 varje månad (lol på den).
Så här i efterhand är det inte konstigt att jag alltid var trött och kände mig svag! Det enda konstiga är att jag under tiden klarade mig som ingenjörsstudent, och jag hade säkerligen tagit examen ”i tid” om det inte hade varit för sjukdomar och dödsfall i familjen.

Snabbspola framåt ungefär ett år…
- Äter ute eller köper kaffe max en gång per månad.
- Dricker aldrig läsk. Seriöst, jag har inte druckit läsk på flera månader och vid det här laget saknar jag den inte ens. Motivationen till detta var initialt att aldrig mer köpa en PET-flaska, men jag är säker på att plånboken, tänderna och magen också är tacksamma.
- Äter väldigt sällan godis eller chips. Nästan uteslutande då jag är vrålhungrig när jag handlar (dumt). Tips två i den här punkten är således att vara mätt när du går till mataffären!
- Tar med matlåda, matsäck och termoskaffe de gånger jag inte äter hemma.
- Tar inte med mig pengar om jag bara ska gå en promenad.
- Planerar måltider en vecka i taget utifrån det jag har hemma (skafferiet är aldrig fullt längre).
- Handlar ungefär en gång i veckan, och ibland går jag till både ICA Supermarket och ICA Nära i samma runda för att få tag i allt ekologiskt och till billigast pris. Träning ger färdighet!
- Varje veckohandling får kosta max 250 kronor. För att hålla på detta äter jag samma maträtt flera gånger under veckan, men det går naturligtvis att handla mer/mindre vissa veckor och variera sig mer om man vill (speciellt om man är en större familj som kan köpa storpack av det mesta).
- Slänger aldrig mat. Har jag betalat för något och burit hem det så äts det upp!
- Äter allt som oftast tre större mål per dag, och någon form av fika/mellis.
- Äter nästan inget kött alls. Jag har inte aktivt valt att bli vegetarian, utan det är en ren kostnadsfråga. Ge mig 100 kronor till per månad så skulle jag lägga till en grön låda köttfärs! (:
- En annan ren kostnadsfråga är att veckans frukt i princip alltid är banan. Ekologisk frukt är svindyr, och då resten av min kost består till största delen av grönsaker så behöver jag den inte heller. Ge mig 200 kronor till per månad så skulle jag köpa mer frukt och bär! (:

I början var det svårt med 100% ekologiskt, att ställa om helt kräver träning. Vad finns och vad finns inte? Var finns det och hur ser det ut? Vad kostar det och vad är det värt? Vad är gott och vad är det inte? Vilka märken är bäst? Jag blir bättre och bättre på att inte ge upp/fuska om jag inte hittar något – då får jag helt enkelt laga något annat. Man ska inte tro att det går att laga samma mat som man alltid har gjort och helt sonika byta ut alla ingredienser till ekologiska – då blir det garanterat mycket dyrare!

Den stora utmaningen har varit (och fortsätter vara) att lära mig att laga god, näringsrik och billig mat. Jag lever absolut inte på bara pasta eller havregrynsgröt för att få det här att gå ihop. Snarare handlar det om att lära om och att lära mig att laga mat jag aldrig ens smakat förut. En av mina nya favoriter är tomatsås med lök, röda linser och oregano med pasta. 5-7 kronor per portion om du som jag bor ensam i centrala Stockholm med begränsade förvaringsutrymmen och noll tillgång till storköp!

Löksoppa med gröna linser och bacon blev helt fantastisk, likaså krämig potatis- och morotssoppa med ingefära, chili och kokosmjölk. Ugnsbakade rotfrukter och lök med någon kall sås, havremuffins, kikärtsbiffar i hembakta pitabröd med tomat, ruccola och kryddad creme fraiche, äggmacka, pannkakor, gräddkokt ris med valfri grönsak och kryddning… blir hungrig här ju! 😉

Så till sist resultatet – nedan följer en sammanställning av mina matkostnader per månad under 2013 och 2014. Som många andra studenter har jag åkt hemhem i perioder under sommar och jul. Den enda skillnaden mellan de båda åren är att toapapper och tandkräm ingår 2013 men inte 2014. För övrigt är det bara själva maten som varierat.
Jag har alltså nästan på pricken halverat mina matkostnader, samtidigt som jag äter mer och bättre mat, handlar nästan uteslutande ekologiskt och mår bättre än någonsin – både till kropp, själ och samvete!