Ekonomiska målsättningar

Under 2018 vill vi spara minst 200 000 kr som ska fördelas på lättillgänglig buffert, lite mindre lättillgängliga kontanter, indexfonder och aktier.

Det här är naturligtvis inte helt taget ur luften. Så småningom vill vi kunna köpa hus med stor trädgård, skaffa barn, leva ett ekonomiskt lugnt och stabilt liv, och i förlängningen bli mer eller mindre ekonomiskt oberoende. Vi flyttade ihop i slutet av 2017, och jobbar på att skaffa full kontroll över vår gemensamma ekonomiska situation.

I dagsläget är vår nettoförmögenhet drygt 600 tkr.

Vår första uppgift var att spara ihop (eller flytta från andra konton) 50 000 kr i lättillgängliga kontanter att använda när det krisar. Ni vet, om kylen och diskmaskinen klappar ihop samtidigt som någon blir påkörd på sin cykel, pajar glasögonen, och behöver spendera en natt eller två på sjukhus. Typ. Mest troligt händer bara en eller två av de sakerna samtidigt, men det skulle lika gärna kunna vara Jycke Lugn som behöver opereras och vi måste lägga ut innan försäkringsbolaget kan gå in, eller dito för en akut vattenskada. Den här summan är första linjens försvar så att vi ska kunna sova gott och knappt behöva svära när något går sönder. De här pengarna ska vara tillgängliga inom 2-3 bankdagar och ger således i princip noll avkastning (i dagsläget 0.65%).

Vår andra uppgift blir att spara ihop till nästa kontantinsats under de närmaste fem åren – totalt 800 000 kr. De här pengarna ska även fungera som en andra buffert som ger oss möjlighet att spendera lite större summor vid behov. Det senaste exemplet är inköp av våra elcyklar – en stor engångskostnad som gör att vi varje månad framöver kommer spara in upp till 1660 kr på SL-kort. Ur ett större perspektiv så är det de här pengarna vi skulle leva på om vi båda blev av med jobbet, vill vara tjänstlediga för att uppfostra en lillasyster till Jycke Lugn eller ta hand om åldrande föräldrar, renovera köket, ställa till med brakbröllop, eller vad som helst egentligen. Det är här den mer kortsiktiga friheten (<=10 år) bor. Pengarna ska vara tillgängliga inom en rimlig tidsperiod som just nu är 30 dagar och ger oss 0.85% i ränta, men när räntorna börjar öka igen så kan vi tänka oss att låsa pengarna i längre perioder.

Utöver dessa två sparanden vill vi spara så mycket som möjligt i fonder. Det är här vår pengamaskin byggs – den som ska göra oss ekonomiskt oberoende och därmed fria att göra precis vad vi vill med vår tid utan att vara beroende av 1-2 stadiga löner varje månad. Vi kör all in på buy-and-hold i indexfonder och räknar med en modest genomsnittlig avkastning om 5%. De här pengarna ska samlas på hög och växa tills de behövs (>10 år). Som del i detta planerar Fru Lugn att bli miljonär senast på sin 30-årsdag, för att sedan fortsätta resan mot ekonomiskt oberoende som enligt den nuvarande Excelprognosen kommer uppnås runt 2026.

Det kommer naturligtvis att hända massor i våra liv innan dess, men det är i alla fall en realistisk plan bland många. Oavsett vad som händer så är en stabil ekonomi en av grundstenarna i ett lugnt och lyckligt liv. För att inte tala om känslan av att veta att vi kan göra precis vad vi vill efter 10 års arbetande, utan att behöva kasta oss ut i det okända och behöva simma för allt vad tygen håller för att hålla näsan över vattenytan! Jag kan inte tänka mig något lyxigare än att äga sin egen tid. Vad den ska fyllas med är en fråga för en annan gång.

Som en liten knorr på slutet så har vi några aktier i två olika bolag också. Det ena är Fru Lugns tidigare arbetsgivare, och det andra valde vi att stötta via crowdfunding för att vi tror på deras vision och affärsidé. Försiktiga som vi är så har vi inte ens räknat in eventuell avkastning från dessa i den långsiktiga prognosen.

Stay tuned!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s