Väggen

Jag läste Ibland Gör Man Rätts inlägg Att gå in i väggen och vara tvungen att rita om kartan. Jag har medvetet valt att fokusera på glädjeämnen i livet det senaste året och lägga noll energi på sådant som gör mig ledsen eller upprörd. Det har varit rent nödvändigt för min överlevnad, men kanske börjar det bli dags för en tillbakablick.

Avgrundsångesten. Panikattackerna. Andningssvårigheterna. Känslan av total meningslöshet. Sömnproblemen. Bröstsmärtorna. Huvudvärken som ingenting bet på. Extrema fysiska reaktioner som gör en rädd. Läkaren som sjukskrev mig i en vecka medan jag bara kunde sitta där och gråta. Försäkringskassan som vägrade betala sjukpenning. Arbetsgivaren som efter ett år av förståelse och stöd tyckte att nu måste det hända nåt. Exet som övergav mig när jag mådde som allra sämst. Att inte vilja gå upp ur sängen för att ingenting känns värt att göra. Uppgivenheten. Den konstanta värken och tröttheten. Minnessvårigheter. Talsvårigheter. Noll social kontakt till följd av allt ovan. Konstanta förkylningar, influensor och näsblod.Känslan av att vara korkad, värdelös, inte kunna förstå det människor säger eller det jag läser.

Nu känns det som att prata om en annan person, men det här var jag våren 2017.

Pussel, Jycke Lugn, Herr Lugn, KBT, antidepressiva, lugnande, smärtstillande, massage, sömnträning, avslappningsträning, andningsträning, samtalsterapi, medicinska utredningar, neurologiska utredningar, trädgård, utevistelse, mamma och kompisar som sovit över och tvingat mig att äta när jag inte har klarat av att vara ensam. De som har kommit springande och hållt om mig hårt tills panikattackerna har gått över och jag har fått kontroll över andningen. Gått på promenad när jag har brutit ihop på jobbet, släktmiddagen eller när som helst. Meditation. Bastubad, simning och bubbelpooler. Helt lediga helger. Acceptans för den jag är och det jag tycker om att göra. Total avsaknad av planer, att vara nöjd med att göra precis det jag (JAG) vill göra just nu och inget annat. Byta ut rösten i huvudet mot en snäll, omtänksam, hänsynsfull och positiv dito. Modet att acceptera faktum, lära mig att lyssna på kroppen, lita på min magkänsla, ta ledigt, byta jobb, tänja på alla gränser för vad som är måsten.

En jävla resa. När vi kompromissar med oss själva går det käpprätt åt helvete.

Lyckligt förlovad med Herr Lugn. Lägenhet med trädgård nära naturen och staden. Jycke Lugn på halvtid. Planerar bröllop. Nytt jobb. Spirande nya vänskaper. Stabil ekonomi. Första fokus att jag ska känna mig lugn och frisk i alla situationer. Kan cykla en mil. Kan gå i 2h (eller ens 30 min) utan att kollapsa. Kan vara ensam hemma utan att få panik. Kan ligga i badet utan att få panik. Kan somna på kvällen. Kan vakna (och gå upp) på morgonen. Vilar när jag behöver. Kan nästan styrketräna utan att ramla ihop i en hög. Äter mer än jag brukade. Sover mindre än jag brukade. Orkar leka med Jycke Lugn. Har inte varit sjuk sen jag gick hem från gamla jobbet. Tycker att saker är roliga. Känner igen mig själv igen. Kan planera och genomföra projekt. Kan läsa och lyssna utan att hjärnan skriker. Kan föra vettiga konversationer utan att tappa allt för mycket sammanhang och ord. Känner mig allt oftare som människa igen och är mer nöjd med livet nu än jag kan minnas att jag någonsin varit förut. Jag har slutat be om ursäkt för min existens och det är så jävla skönt.

Hösten 2018. Du klarar vad som helst. Vad som än händer så blir det bättre sen. Jag kommer inte ihåg allt men det gör inget. Jag orkar inte allt jag vill göra men det är okej. Hälsa, familj, glädje. Punkt.

 

Puh, det var intensivt. Lite sångövningar, städning, middag, meditation, ett bad och kanske en podd på det här så känns det bättre sen!

Fru Lugn

9 reaktioner till “Väggen

 1. Hej Fru Lugn,

  Jag får hjärtklappning bara av att läsa ditt inlägg. Igenkänningen… Tanken på att detta är vad massor av människor i Sverige just nu går igenom är ledsam. Denna upplevelse formar resten av livet. Underbart att du har haft flera famnar att falla i och att det ser ljusare ut.

  Jag hittade din blogg idag och lägger till dig i min lista. Du skriver bra och det ska bli roligt att följa dig.

  Gilla

  1. Visst är det så, och det väcker så många frågor (och känslor)… varför är det så här, vad kan vi göra åt det, osv. Jag har ett hum om varför det hände mig, men inte vet jag hur man ska lösa grundproblemen för det.

   Roligt att du tycker om det du läser – välkommen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s