Ekonomisk trygghet

Vips har jag varit tillbaka på jobbet på 75% i en månad och bara varit hemma sjuk två dagar. Och det för att jag sträckte ryggen rejält med hjälp av en dum stelfrusen jordsäck i trädgården – inte för att jag hade feber, näsblod, inte klarade av att ta mig upp ur sängen, låg i fosterställning i ett mörkt rum, eller hade svår ångest och andningsnöd. De som varit långtidssjukskrivna för utmattningssyndrom eller utmattningsdepression vet hur stort det är. Att känna sig som en användbar människa igen, åtminstone på 75%, och dessutom orka vara lite mer människa på fritiden, samtidigt!

Detta innebär också att min lön har ökat dramatiskt igen. Nu ska jag definitivt inte gnälla för jag har ett så pass absurt välbetalt jobb att jag har kunnat vara hemma på 50% även när jag blivit nekad sjukpenning. Många har inte den lyxen. Men det beror inte bara på arbetet, utan även att jag redan under studietiden började spara 50% av min ”inkomst” (som då bestod av studielån). I februari 2015 gjorde jag min första fondinvestering efter att ha svalt otaliga FIRE-bloggar (Financial Independence/Early Retirement) med hull och hår, och på den vägen har det varit ända tills jag blev sjuk.

Mitt relativt tidiga sparande har gjort att jag under min sjukdom sluppit oroa mig för ekonomin, och jag har bara följt upp den hjälpligt under det senaste året. När vi sedan blev två och köpte lägenhet så var vi (relativt) försiktiga trots våra höga inkomster. Banken ville ge oss fem (5!) miljoner, men NÄHÄDU-den-går-vi-inte-på sa vi och köpte en lägenhet för 2.2 miljoner och plockade kontantinsatsen direkt från våra sparkonton. Även om bolåneräntan skulle stiga till 4-5%, Herr Lugn blir av med jobbet, och jag skulle vara fortsatt sjukskriven på 50% utan sjukpenning så skulle vi klara oss utan att behöva nalla av våra sparade slantar.

Friheten och tryggheten som kommer med att spara mer än genomsnittet och inte gå bananas vid varje löneförhöjning går knappt att beskriva. Jag är oändligt tacksam att jag hittade Mr Money Mustache redan innan jag fick mitt första jobb! Ekonomisk trygghet gör att man kan ta ut svängarna rejält vid behov, vågar tänka i nya banor, och bygger ett liv där man lätt kan dra åt svångremmen rejält om det kniper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s