Långsiktigt sparande

Espresso House gör galet god cappuccino. Vi älskar dem. Men 44 spänn för kaffe? Det är alldeles för mycket även med 10% apprabatt. Det känns lite bättre när jag kommer ihåg min termos och slipper bidra till sopberget, men det är rent av ekonomiskt självmord.

Framför allt jag, Fru Lugn, vill bli tillräckligt ekonomiskt oberoende inom de närmaste tio åren för att själv kunna styra min tid och göra det jag vill göra. Jag har så många drömmar och idéer och planer! Samtidigt är jag en trygghetsnarkoman av stora mått som inte vågar kasta mig ut i det okända utan ekonomisk backning. I flera år har jag fördjupat mig i ämnen som personlig utveckling, Early Retirement/Financial Independence, Zero Waste och minimalism. Rensat och funderat och vänt och vridit på varenda pryl och tanke och önskning. Sparat 50+% av min inkomst. Investerat, räknat och planerat. Mot den bakgrunden så är det helt oacceptabelt att rutinmässigt köpa kaffe ute. Jag vill hellre äga min tid och mitt boende. Äga mitt liv.

Men vi vill ju inte vara utan… det är en vana som skänker så mycket mys och njutning. En varm cappuccino är som en snuttefilt som kan vända en kass morgon till något bra. Vi känner väldigt starkt för vårt kaffe, så att säga, och ingen kommer någonsin lösa mysteriet med om det var jag som lärde Herr Lugn att dricka kaffe eller tvärtom. När jag flyttade till Stockholm så drack jag vaniljlatte. Eller på sin höjd kaffe med socker och mjölk (eller vaniljglass). Men snart satt vi där i föreläsningssalen och pimplade slevenlatte tillsammans, och nu sitter vi hemma och pimplar svart kaffe. Jag skyller såklart på Herr Lugn.

Kaffe är en av de där sakerna som vi inte vill snåla med, så hur gör man då för att få tag i den bästa och billigaste cappuccinon? Man gör den själv såklart!

Vi slog till på en espressomaskin från Smeg när det var 20% rabatt. Dumt att betala fullpris, liksom. Väntar man en stund så blir det alltid rea någonstans. Dessutom är lite väntetid det bästa sättet att undvika onödiga impulsköp som man sen ångrar. Om du fortfarande vill ha den där prylen om en månad så är sannolikheten mycket större att det faktiskt är något du behöver eller verkligen vill ha.

Jag har kommit så pass långt i mitt eget sparande och ekonomiska medvetande att det nu snarare handlar om att maximera min livskvalitet genom att köpa kvalitetssaker som på sikt betalar för sig själva. Vi vill laga och äta mer och bättre mat, odla vår egen mat, lägga mindre tid på att diska, och många andra saker. Att anlägga trädgård och köpa diskmaskin är nödvändiga kostnader för att nå våra mål. Just espressomaskinen kommer betala för sig själv på 7-10 veckor 🙂

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s